Vad händer vid 1.5 grader?

Enligt en rapport från IPCC’s (FNs klimatpanel) så kommer vi att passera 1,5 graders uppvärmning emellan 2030 och 2052. Det är bara tio till tjugo år bort. 

Vad kan vi förvänta oss vid 1,5 grader och hur skiljer det sig från 2 graders uppvärmning?

Vid 1,5 grader så kommer 14 % av världens befolkning uppleva extrema värmeböljor årligen, motsvarande 1,2 miljarder personer. Vid 2 grader uppvärmning så mer än dubblas den siffran till 37 % av jordens befolkning. Otroliga 31-69 miljoner människor kommer drabbas årligen av översvämningar vid 1,5 grader.

Redan vid 1,5 grader räknas det också med att 311 miljoner människor kommer sakna tillgång till vatten på grund av torka. Medelhavsregionen är en av de regioner som beräknas bli värst drabbat av torka med 9 % lägre tillgång till vatten vid 1,5 grader och 17 % vid 2 grader. Italien semestern får nog ställas in.

Dessa siffror verkar möjligen överdrivna och svåra att relatera till. Tyvärr ser verkligheten nog än värre ut, då vi är långt ifrån att klara 1,5 grader eller ens 2 grader. Vi har redan 1 grad varmare klimat.

Global Uppvärmning

Hur Sverige ser ut 2040 med 1,5 graders uppvärmning.

Svensk sommar skulle troligen börja förknippas med vad idag anses vara tropiskt klimat och uppemot 40 grader i skuggan. Skånes klimat beräknas bli likt det som upplevs i södra Tyskland, där det för tillfället odlas vin i stora mängder.

Vi kan förvänta oss en ökad turistnäring då turister från Europa skulle välja nordligare breddgrader för att undkomma den extrema sommarvärmen och åka till “svala” Sverige. Äldrevården kommer att få fullt upp under sommarmånaderna då många äldre kommer att ha svårt att klara värmeböljorna och troligen behöva sjukvård och avlida.

Det är inte lätt att föreställa sig scenarion som dessa. Om ni är intresserade av mer information så finns det en väldigt snyggt gjord infografik här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *