Skogen som ett verktyg i klimatförbättring

Global potential för ökning av skogsområden. J. BASTIN, ET. AL., SCIENCE 365, 76, 2019

Människan har huggit ner ungefär hälften av världens träd sedan början på civilisationen. Bara sedan 1990 har världen förlorat 1.3 miljoner km2 skogsyta, huvudsakligen i Afrika, Sydamerika och Sydostasien.

Träd är ett av de mest effektiva förvaringssätten av koldioxid och ny publicerad forskning visar att det kan vara ett väldigt bra sätt att motverka global uppvärmning, om vi vänder trenden. 

Vetenskapsjournalen Science publicerade en artikel som räknade ut att om vi ökade mängden skog med 9 miljoner km2, så skulle vi kunna minska mängden koldioxid i luften med 25%. 

Rapporten ser mest potential i Sydamerika, Afrika och Asien där ökad mängd skog också skulle leda till ökad biologisk mångfald. Det innebär dock inte att det inte finns potential i Sverige, trots att vi redan har stora skogsarealer så kan de öka ytterligare. 

Forskningen har fått viss kritik, bland annat för att de presenterar det som en gyllene lösning men också för att det är aningen förenklade beräkningar. Generellt håller dock forskarsamhället med om att det är en av de billigaste, mest effektiva och politiskt och tekniskt enkla lösningarna som vi kan arbeta med här och nu. 

För Sveriges del handlar det framförallt om att utöka skogsarealerna i nordvästra Sverige, dvs. Jämtland, Härjedalen och Lappland. Det finns såklart flera andra aspekter att betänka här. Hur ordnar vi med vattenförsörjning till träden, respekterar rennäring, matproduktion när bondgårdar förvandlas till skogsfastigheter med mera. 

Tanken är dock slående, vi kan återställa magiska trollskogar, vacker natur och bidra till lägre utsläpp. Borde inte priset på utsläpp kunna verka åt andra hållet också där omplantering av skog ger inkomster idag, för minskning av koldioxid för de kommande 50 åren. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *