Kommunligan

Detta är första inlägget i en ny serie som kommer att titta på vad olika kommuner gör inom olika områden relaterade till klimatpolitiken. Det kan handlar om hur de ser till att kollektivtrafiken når varje person, till att de minskar utsläppen och har grön el i skolorna.

Anledningen till att lägga ut en del av ansvaret för omvandlingen till kommuner handlar ju om att beslutsprocessen kan göras kortare, många beslut kan fattas på kommunnivå. De flesta människor bor i ett fåtal större städer och därför finns det möjlighet för klassisk 80/20 fördelning där endast ett fåtal städer eller kommuner behöver göra sitt för att vi ska få ett fantastiskt resultat.

C40 Cities är en global grupp med 90 städer som medlemmar  som total representerar 650 miljoner människor och 25% av världens BNP. Bland medlemmarna finner vi Stockholm och Köpenhamn men även globala centers så som New York, Tokyo och London. Givetvis är det imponerande siffror men tier 2 städerna måste också leverera för att vi ska ta oss fram.

Det finns också en inbyggd stark kraft i lokal politiken då individen kan ha stor påverkan och inflytande. Att identifiera bra och dåliga exempel samt lyfta fram de städerna som levererar på alla nyckeltal är därför ett viktigt steg i att inspirera våra lokal politiker samt att sätta dem under lupp när de inte agerar.

Slutprodukten kommer att bli en liga, där vi kan ranka kommunerna med hjälp av data på olika områden. Kolada.se är en guldgruva när det kommer till detta. De har på uppdrag av staten börjat sammanställa och publicera data ända ner på kommunnivå på allt från andel vattendrag till bilanvändning och andel fjärrvärme. Om ni har tips på andra bra datakällor så tar jag gärna emot förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *