Ska ledarlöner vara kopplade till minskade utsläpp?

Två stora företag som släpper ut enorma mängder koldioxid har nyligen gått ut och annonserat att de nu kommer att koppla deras ledares löner till minskade utsläpp.

Oljebolaget Royal Dutch Shell har kopplat ledningens löner till att uppnå utsläppsminskningar. Detaljerna har inte bestämts än men det kan röra sig om uppemot 1 300 anställda som blir påverkade av detta. Beslutet kom efter att flera stora institutionella investerare sa sig vara missnöjda med klimatarbetet, där engelska kyrkan var den ledande investeraren att pressa för förändring.

BHP, världens största gruvbolag har också nyligen annonserat att de kommer koppla lön till minskning av utsläpp och att de kommer spendera $400 miljoner för att uppnå deras klimatmål.

Det unika med BHPs satsning är att de tar ansvar för vad som kallas scope 3 utsläpp, vilket innefattar hela kedjan av deras produkt. Från inköp av grävmaskiner till slutkundens användning av stålbjälkar. Då de mesta av utsläppen händer i tidigare eller senare led är det helt rätt att också ta ansvar för dem, men de är svårare att påverka. Hur ska de bestämma om deras kund tillverkar stål på ett miljövänligt sätt?

Den gamla sanningen säger ju att man får vad man mäter, så att koppla makthavares löner med utsläppsminskningar är ett bra steg i rätt riktning. Nu gäller det att de levererar. Men hur ser det ut i Sverige. Tankarna går ju osökt till LKAB som är statligt ägd och som således borde ta på sig ledartröjan för detta.

LKAB har som mål att minska sina växthusgaser per producerat ton med 12% till år 2021 jämfört med 2015, eller 2% per år. Inte direkt revolutionerande. Jag kan inte heller hitta någon information som visar på att det finns incitament för ledningen att minska deras utsläpp.

Ibrahim Baylan, är det inte dags att vi kopplar de svenska statliga företagens lönepaket till utsläppsminskningar? Bonusar brukar ju anses vara ett skällsord i Sverige, kanske är det dags att vi tar det tillbaka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *