Bokonsdag: Naomi Klein – Det här förändrar allt : kapitalismen kontra klimatet

Naomi Klein

Naomi Kleins bok Det här förändrar allt : Kapitalismen kontra klimatet var den bok som fick mig att bli engagerad i klimatförändringar. För en inbiten kapitalist (ekonom som tidigare vanligen röstat liberalt) som mig så är det minsann en chock att läsa, men väldigt väl underbyggd med fakta.

Utgångspunkten i boken är att dagens kapitalistiska samhälle bär skulden för den globala uppvärmningen, men även för att skada urbefolkningar. Naomi spenderar mycket tid på att undersöka lobbyism och de rika och mäktigas inflytande på politik samt hur de arbetar aktivt för att stoppa utvecklingen.

Boken börjar med att gå hårt åt neoliberalismen och handelsavtal har lett till kraftiga ökningar av utsläpp samt hur finanskrisen har lett till global åtstramning i staters budgetar. Strängheten vi har sett bland världens ekonomier ledde till en försening av nödvändiga åtgärder för att motverka utsläpp.

I mitten av boken går hon in på de tekniska lösningarna som ofta förespråkas, så som att släppa ballonger i luften för att imitera vulkanutbrotts kylande effekt. Kortfattat kommer hon fram till att vi inte vet tillräckligt om hur jordens ekosystem hänger ihop för att med säkerhet använda oss av geoengineering. I sista delen av boken går hon igenom motståndsrörelsen och vad den arbetar med för att motverka den utvecklingen vi ser idag.

Den största chocken jag fick när jag läste boken var hur stor del som fokuserade på områden som ligger utanför klimatförändringar och global uppvärmning. Hon spenderade stora delar av boken att tala om nya politiska tankar såsom universal basinkomst och gick hårt åt det neoliberala synsättet. Det var också ett stort fokus på urbefolkningar samt hur de behandlas på ett hemskt sätt men också ofta kommer vara de första som lider av uppvärmningen.

Boken täcker inte bara politik eller vetenskapen om klimatförändringar. Det är en bok som går långt när det gäller det moraliska ansvaret vi i rika länder bär. Hur vi är ansvariga för död och misär och kärnan i hennes bok är att handelsavtal, lobbyism och inflytande från rika personer bär huvuddelen av det ansvaret.

Som jag nämnde i början var det en chock för en liberal person som mig själv att läsa och det är långt ifrån alla argument som jag håller med om, men det var också en av de mest kraftfulla böckerna jag har läst på lång tid. Argumenten är väl uppbyggda med fakta och är logiska i sin slutsats. Hon går väldigt extremt åt den politiska och ideologiska världen som vi är vana att se den, men det är nog också styrkan i boken. Ibland måste man gå långt ut på sidorna för att skaka världsbilden lite och få folk att tänka i nya banor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *