Världens elexpansion

Just nu byggs hela 52 kärnkraft i världen med en total kapacitet på 52.7GW. Det ska jämföras med dagens kapacitet på 400GW via 450 kärnkraftverk, som försåg världen med ungefär 10% av världens el produktion. 

Elkonsumtionen i samhället förväntas stiga kraftigt allt eftersom att vi konsumerar mer el när fler och fler kommer ut ur fattigdom och in medelklassen där krav ställs på ett drägligt boende, transportsystem och bekvämt liv. 

Knappast förvånande är det Kina som har flest kärnkraftverk i byggnation med hela 9 av de 52 i världen. På andra plats hamnar dock Förenade Arab Emiraten som försöker minska sitt beroende av fossilbränslen då de har sett hur världen arbetar för att ställa om. De ligger dock långt efter med endast 4 verk i konstruktion. 

Vi kan se en ännu snabbare expansion av vindkraft som ökar med ungefär 50GW per år, samma som hela pipelinen för kärnkraftverk.Solkraft växer ännu snabbare med 110GW ny kapacitet byggt under 2017. 

Det byggs just nu 236GW ny kolkraft i världen, men då vi också stänger stora mängder i Europa så sjönk kolkraften för första gången 2018 i antal verk, dock inte i kapacitet. 14 av världens 78 länder med kolkraft har planer för en total utfasning av kraftverken, vilket är välkomna nyheter. Kina står för 48% av världens elproduktion från kolkraft men Tyskland och Polen kommer bägge in på topp 10 listan. Så ju mer finel vi producerar i Sverige desto mer kan vi exportera till Tyskland och undvika fulel.

Värt att nämna är att Tyskland har planer på att fasa ut sina kolkraftverk till 2038, vilket är 8 år efter deadlinen som IPCC har satt för utfasning av kolkraft verk för att klara klimatmålen. Polen har inte satt någon deadline för utfasning men har sagt att de inte kommer bygga några nya.

Att EU som försöker vara ledande med klimataktion har medlemsstater som ligger så långt efter med utfasning av kolkraftverk är pinsamt. Att Tyskland och Polen som två av de största nationerna är de värsta skurkarna är ännu mer pinsamt. Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att angripa det är genom utsläppsrätter som jag diskuterade tidigare i veckan. Låt kolkraften bära den faktiska kostnaden för deras utsläpp så kommer vi snabbt att se dem konkurreras ut av finel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *