Vad händer i Brasilien?

Just nu brinner det tusentals skogsbränder i Brasilien, det är inte ovanligt utan tvärtom ganska vanligt. Men i år så har det skett i mycket större utsträckning än normalt med 72 000 bränder under 2019 en ökning med 84% jämfört med samma period förra året. 

De flesta av dessa bränderna har startat då bönder har eldat åkrar efter att de har skördat eller för att röja skog för att skapa mer brukbar mark. Att bönderna behöver mer brukbar mark hänger helt enkelt ihop med att de behöver kunna tjäna en vettig peng att leva på. Tyvärr ser det ofta ut så när det kommer till klimat påverkande handlingar, det är de rika som kan köpa sig fria medan är man i desperat behov så kommer klimatet långt ner på dagordningen. 

Under Juli månad så försvann skogen i en hastighet vi inte har sett på mer än ett decennium, med skog motsvarande fem fotbollsplaner varje minut! Skogen försvann snabbare under 90- och 00-talet. Men Brasilien vände det och minskade avverkningen med 80% mellan 2005 och 2014. 

Amazonas har en helt unik plats på jordklotet och det som gör forskare oroliga är att det finns en gräns när så mycket skog har försvunnit att skogen inte kan tillverka sitt egna regn vilket skulle ledda till en cykel där skogen blir barmark och tundra istället. Det innebär inte bara att vi kommer tappa en enorm mängd biologiskmångfald men också att vi skulle tappa en av våra största depåer av koldioxid. 

Att Bolsonaro, Brasiliens president, inte har tagit krafttag mot avverkning och skyller på hjälporganisationer och liknande är skrämmande. Sverige och EU borde bjuda in Brasiliens utrikesminister snarast för att förklara situationen, samtidigt som man liknande Frankrike påpekar hur viktigt det är att de håller sin del av parisavtalet för frihandelsavtalet att träda i kraft. För att Parisavtalet ska leva upp till sina mål så spelar Amazonas en absolut avgörande roll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *